pixabay.com

Rekord w eksporcie polskiej żywności

W ubiegłym roku padł kolejny rekord eksportu polskiej żywności. Jego wartość wyniosła niemal 171 mld złotych. Najwięcej eksportujemy do Niemiec i Wielkiej Brytanii.

Polscy rolnicy dobrze radzą sobie na rynku międzynarodowym. Świadczy o tym rekord eksportu żywności. W 2021 roku jego wartość osiągnęła nienotowany dotąd poziom ponad 37 mld euro, czyli niemal 171 mld złotych. To wzrost o 9 procent w porównaniu z rokiem 2020.

Na dobre wyniki w handlu żywnością wpłynął popyt na polskie produkty na rynku międzynarodowym, a także znoszenie ograniczeń covidowych. Według danych Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, około 73 proc. wpływów z eksportu wygenerowała sprzedaż do krajów unijnych. Na tym kierunku sprzedano towary o wartości ponad 27 mld euro, co oznacza wzrost o 11 proc. wobec 2020 r.

Największe przychody z eksportu uzyskano ze sprzedaży do Niemiec, Niderlandów, Francji, Włoch i Czech. Do krajów spoza Unii wyeksportowano produkty rolno-spożywcze o wartości ponad 10 mld euro. To wzrost o 3 procent. Najwięcej do Wielkiej Brytanii, na Ukrainę i do Rosji, ale również do Stanów Zjednoczonych, Arabii Saudyjskiej i Algierii. Polska najwięcej wyeksportowała mięsa i produktów mięsnych o wartości 7 mld euro. Głównie mięso drobiowe i wołowe. Kolejną grupę stanowiło ziarno zbóż i przetwory, tytoń, cukier i wyroby cukiernicze, produkty mleczne, a także ryby.

TV Trwam News

drukuj
Tagi:

Drogi Czytelniku naszego portalu,
każdego dnia – specjalnie dla Ciebie – publikujemy najważniejsze informacje z życia Kościoła i naszej Ojczyzny. Odważnie stajemy w obronie naszej wiary i nauki Kościoła. Jednak bez Twojej pomocy kontynuacja naszej misji będzie coraz trudniejsza. Dlatego prosimy Cię o pomoc.
Od pewnego czasu istnieje możliwość przekazywania online darów serca na Radio Maryja i Tv Trwam – za pomocą kart kredytowych, debetowych i innych elektronicznych form płatniczych. Prosimy o Twoje wsparcie
Redakcja portalu radiomaryja.pl