Rekord w eksporcie polskiej żywności
W ubiegłym roku padł kolejny rekord eksportu polskiej żywności. Jego wartość wyniosła niemal 171 mld złotych. Najwięcej eksportujemy do Niemiec i Wielkiej Brytanii.
Polscy rolnicy dobrze radzą sobie na rynku międzynarodowym. Świadczy o tym rekord eksportu żywności. W 2021 roku jego wartość osiągnęła nienotowany dotąd poziom ponad 37 mld euro, czyli niemal 171 mld złotych. To wzrost o 9 procent w porównaniu z rokiem 2020.
Na dobre wyniki w handlu żywnością wpłynął popyt na polskie produkty na rynku międzynarodowym, a także znoszenie ograniczeń covidowych. Według danych Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, około 73 proc. wpływów z eksportu wygenerowała sprzedaż do krajów unijnych. Na tym kierunku sprzedano towary o wartości ponad 27 mld euro, co oznacza wzrost o 11 proc. wobec 2020 r.
Rekordowe wyniki poslkiego eksportu! Wartość ogółem wzrosła o 9% osiągając poziom 37,4 mld euro!! https://t.co/LlqxDw3vY1
— Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa (@KOWR_gov_pl) February 15, 2022
Największe przychody z eksportu uzyskano ze sprzedaży do Niemiec, Niderlandów, Francji, Włoch i Czech. Do krajów spoza Unii wyeksportowano produkty rolno-spożywcze o wartości ponad 10 mld euro. To wzrost o 3 procent. Najwięcej do Wielkiej Brytanii, na Ukrainę i do Rosji, ale również do Stanów Zjednoczonych, Arabii Saudyjskiej i Algierii. Polska najwięcej wyeksportowała mięsa i produktów mięsnych o wartości 7 mld euro. Głównie mięso drobiowe i wołowe. Kolejną grupę stanowiło ziarno zbóż i przetwory, tytoń, cukier i wyroby cukiernicze, produkty mleczne, a także ryby.
TV Trwam News